הריון בסיכון גבוה

מעקב הריון הוא למעשה מעקב כפול, אחר האישה ההרה ואחר העובר. רוב רובם של ההריונות הינם תקינים וללא כל סיבוכים והם נחשבים הריונות בסיכון נמוך. אך לעיתים, ישנו חשד לסיכון יתר לאישה, לעובר או לשניהם ואלה נחשבים להריונות בסיכון גבוה ודורשים מעקב הדוק ומקצועי הניתן ע״י רופאים מומחים ברפואת האם והעובר (Maternal-Fetal Medicine Specialist).

הגורמים השכיחים להריון בסיכון גבוה קשורים לעיתים לעברה הרפואי של האישה, לגורמי סיכון במשפחה, לקרבת משפחה בין בני הזוג  או לגורמי סיכון סביבתיים. לפעמים מתפתחים גורמי סיכון במהלך ההריון ללא קשר לגורמי הסיכון הידועים מראש או לרקע האישי של המשפחה.

מצבים בהם מומלץ לבצע מעקב הריון בסיכון גבוה הינם מצבים כרוניים הקשורים בעברה הרפואי של האישה כגון סוכרת נעורים, יתר לחץ דם, מחלת הנפילה (אפילפסיה), מחלות לב וכלי דם או אי-ספיקה כלייתית; היסטורית עבר של הפלות חוזרות; גיל היולדת מעל 35 או מתחת ל-18 שנה; הריונות מרובי עוברים (תאומים ושלישיות); מצבים פתולוגיים אשר מתפתחים במהלך ההריון כמו רעלת הריון או סוכרת הריונית, צירים מוקדמים, קיצור צוואר הרחם או היסטוריה של לידה מוקדמת, הפרעה בגדילה התוך רחמית, דימומים בהריון או קרישיות יתר, וממצאים אולטרה-סונוגרפיים אשר מתגלים במהלך ההריון.

אישה אשר נמצאת בסיכון גבוה תעבור בדרך כלל בדיקות מעקב קפדניות וייחודיות יותר בהשוואה לאשה שלא נמצאת בסיכון גבוה, וזאת במטרה לאתר בעיות מוקדם ולטפל בהם לפני שנוצר נזק בלתי הפיך לעם או לעובר, ובכך לאפשר הריון ולידה בטוחים יותר.